Vieraskynä: Asenne on johtajan oma valinta

Vieraskynä: Asenne on johtajan oma valinta

Johtaminen on kuin nuorallakävelyä: siinä joutuu tasapainoilemaan jatkuvien tilannemuutosten maailmassa.

Strategia-, arvo-, kulttuuri-, asenne-, syvä-, muutosjohtaminen ja monet muut opit sopivat kaikki erinomaisesti johtamiseen, mutta miten soveltaa oppeja ihmisten kohtaamiseen eri tilanteissa ja ympäristöissä? Yksi vanha sanonta johtamisesta taisi olla: ”Katso välillä taaksesi nähdäksesi seuraavatko joukot sinua”,  eli johdatko todella joukkojasi? (tämä päti erityisesti muinoin, kun sotia johtivat rohkeat johtajat esimerkillään).

Kaikki kolme oheisessa listassa mainittavaa oppia ovat tuttua asiaa jo muinaisista ajoista alkaen, mutta oppien soveltaminen ajan kohtaan ja tilanteeseen ratkaisee:

  1. Kulttuuri syö strategian aamupalaksi.
  2. Jatkuva muutos vaikuttaa rakenteisiin, sekä haastaa olemassa olevan kulttuurin.
  3. Ilman jaettuja arvoja ja luottamusta, tarvittava muutos ei tapahdu.

Jokaisen toiminta-asenne ratkaisee lopputuloksen. Ympäristöjen muutokset tapahtuvat sykleittäin. Vaikka asia tunnetaan ja sitä tiedetään odottaa, se yllättää kuten talven liukkaat.

Johtaminen on ihmisten johtamista.

Ahmin nuorena kaikki Asterix-sarjakuvat. Niissä roomalaisten joukkoja johti sadanpäänmies. Siinä on ajatus, että on yksi joukkue, jota joku voi aidosti johtaa ja joukkueen pitää olla rajattu, jotta rakennettu tehokas malli tukee isoa tarkoitusta. Sitten tulee Obelix, joka sekoittaa pakan ja luo pelkoa. Samaa pelkoa luo muutos, joka tuo valtavia mullistuksia yhtä aikaa monelle alalle. Mullistuksen päälle tuleva taloudellinen hallitsemattomuus pahentaa tilannetta.

Mullistus tulee olemaan raju, mutta niin ovat mahdollisuudetkin, kun niihin vain rohkeasti tartutaan hyvällä johtamisella.

Valtavia joukkoja voidaan johtaa maineella ja mielikuvilla, kuten Applen Steve Jobs hienosti osoitti. Kulttijohtamiseen kykenevät hirmuhallitsijat, erilaiset lahkot ja juuri Jobsin kaltaiset valovoimaiset henkilöt. Kun kulttijohtaminen romahtaa, on vahinko katastrofaalinen (pelolla odotamme, mitä Pohjois-Korean romahdus synnyttää). Vahvoja johtajia kaivataan ja niihin ollaan valmiita sitoutumaan, jopa sokeasti.

Uskon ”sadanpäänmiehiin” (ja naisiin). Kaikki ihmiset tarvitsevat todelliset yksikköjen johtajat. Henkilöt, jotka vastaavat joukkonsa innostamisesta ja ovat ”kosketusetäisyydellä” olevaa samaa porukkaa, johon sitoutua.

Meillä yhdessä tekemistä on pelillistetty Total Football -henkisellä mallilla. Kuulumme seuraan nimeltä Accountor ja olemme joukkue PCP. Jokainen ymmärtää pelin ja haluaa kentälle osoittamaan taitonsa. Kentällä tiedetään roolit ja paikat, otetaan pallo vastaan ja tehdään tarkkoja oikea-aikaisia syöttöjä. Yhdessä hyökätään ja puolustetaan. Seurataan herkeämättä pelitilanteita ja paikataan toisen pelivirhe, kun tilanne vaatii. Kuviot ovat selviä, eivätkä tähtipelaajat tee ja juhli yksin maaleja.

Yhteenkuuluvuus sitoo henkilöitä omaan joukkueeseen.

Kun omalla tekemisellä on merkitys ja se on mielekästä, otetaan siitä myös täysi vastuu. Jos pelikuviot ovat selviä, johtaja pääsee helpommalla, koska ”luottopelaaja” toimii itsenäisesti paremmin ja tehokkaammin. Mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen, varsinkin asiantuntijoilla, on elinehto ja työn jatkuvuuden tae.

Yksittäisen ”pelaajan” asenteeseen voimme vaikuttaa omalla tekemisellä, sopivilla tarinoilla, riittävillä perusteluilla ja toiminnan läpinäkyvyydellä.

On tärkeää olla mukana joukkueen haasteissa ja mahdollisuuksissa sekä varaamalla riittävästi aikaa tarvittaville keskusteluille. Vaikuttaminen edellyttää luottamuspääoman kertymistä ja ansaittua mielipidevaikuttajan roolia; tekemällä aidosti sitä, mitä ”joukkueelle” on luvattu.

Omalta osaltani olen oppinut, että kiittämistä ja juhlistamista saisi järjestää enemmän. Kuulun X-sukupolveen, joka tekee parhaansa, ei odota kiitosta, koska niin vaan kuuluu toimia. Tiedostan, että kaikki kuten vaimoni, eivät jaa samaa olemusta ja yritän kehittyä ihmisenä.

Jos toiminnallani voin tehdä muita onnellisemmaksi, sen täytyy olla hyvä asia.

Asenne ratkaisee kaikessa ja sen päättää jokainen itse, jokainen päivä, erityisesti johtaja.

Tämän yskäisyn aikaansai innostus, joka kumpusi luettuani kirjan Asennejohtaja.

 

Jouni Erkkilä
CEO, PCP Partner Oy

Jouni on liiketoiminnan kehittämisen ja jatkuvan muutoksen ammattilainen. Kun henkilöstö voi hyvin, hoidetaan asiakkaitakin erinomaisesti. Tällä hetkellä Jouni johtaa IT-infrapalveluja toimittavaa yritystä, joka on osa IT-kokonaispalveluja toimittavaa konsernia.

www.pcp.fi
www.parempibisnes.fi


Mandare-Editor-In-Chief

Comments are closed.