Vieraskynä: Utelias elämänasenne ruokkii innostumista

Vieraskynä: Utelias elämänasenne ruokkii innostumista

Mistä innostus syntyy? Mikä on sen liikkeelle paneva voima? Innostus itsessään on tunne, joka on meissä jo aivan pienenä lapsena. Kuten filosofi Frank Martela sanoi startup-yrittäjä Camilla Tuomisen haastattelussa (Diippii Shittii, Radio Rapu, 23.10.2014): ”Ihmisyys on innostusta tekemiseen.”

Innostus on ihmisyyden ytimessä.

Mistä innostus saa alkunsa? Kun sitä oikein pohtii ja pysähtyy miettimään, innostuksen synnyttävät hyvin monenlaiset asiat, joille yhteistä lienee se, että ne avaavat oven johonkin uuteen. Tuo uusi voi olla idea, ajatus, oivallus. Kenties uusi tiedon murunen tai taito, jonka haluaisit oppia. Uusi ihminen, uusi tunne. Ollessamme vielä pieniä lapsia, lähes kaikki ympärillämme olevat asiat ja ihmiset olivat uutta. Ei siis ihme, että olimme valtaosan ajasta innoissamme.

Katso itseäsi nyt. Miten usein sinä olet lapsen lailla innostunut?

Innostus voi herätä hyvin yllättävissä tilanteissa. Saattaa olla, että kuulet sivulauseessa mainittavan jotain, mikä herättää mielenkiintosi ja uteliaisuutesi. Aistisi terästäytyvät. Voi olla, että jopa pysähdyt paikoillesi ja oikein ojennat korvaasi kuullaksesi tarkemmin. Koko keho on mukana ja samalla odotuksesta hieman jäykistynyt. Otat tuon mielenkiinnon herättäneen asian mukaasi, ja se on kuin energialataus, joka saa sinut toimimaan.

Jos tilaisuus on otollinen ja pääset keskittymään oivalluksen herättäneeseen ajatukseen heti, saatat uppoutua pohdintaan ja tekemiseen niin, ettet enää huomaa edes ajankulua. Parhaimmillaan ajatus lentää ja tekeminen tapahtuu kuin itsestään, kunnes oivallus on viety loppuun. Tuon jälkeen tulee usein tyhjyys. Tyhjä tila, joka ikään kuin irrottaa sinut flowsta, joka kannatteli idean siemenestä lopulliseen toteutukseen. Tuo hetki on tärkeä. Se on niin irtipäästämisen kuin juhlimisen hetki.

Ilo onnistumisesta ja haikeus matkan päättymisestä rakentavat tilaa uudelle. Uudelle innostumisen syklille.

Innostus siis herää usein luontaisen uteliaisuutesi kautta. Uteliaisuutesi puolestaan kohdistuu asioihin, jotka ovat sinulle sillä hetkellä tärkeitä ja merkityksellisiä.

Pohdi

  • Miten sinä herätät ja ylläpidät uteliasta asennetta elämään?
  • Mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä juuri tänään lomakauden kääntyessä pikkuhiljaa arjen askareisiin?
  • Mikä saa sinut innostumaan?

Mikäli uteliaisuutesi innostusta kohtaan heräsi, tutustu uuteen kirjaani Innosta onnistumaan – yhdessä! ja mikäli haluat lukea asenteen merkityksestä ja pohtia sen linkittymistä innostukseen, tutustu myös Marjo Huhtalan kirjaan Asennejohtaja – arjen työkalut esimiehille.

Maarit Tiililä

Maarit (KTM) on intohimoinen johtamisen kehittäjä, joka ammentaa näkemyksiään niin opettajan kuin henkilöstöjohtajan taustastaan. Tänään hän valmentaa johtajia ja johtoryhmiä organisaatioissa, jotka ovat toiminnassaan murrosvaiheessa. Hallitusjäsenyys Hallituspartnerit Helsinki ry:ssä pitää Maaritin tiiviisti kiinni johtamisen tulevaisuuden haasteissa. Erityisen kiinnostunut Maarit on johtajien omista murroksista, joihin hän tarttui jo ensimmäisessä kirjassaan Johtaja, uusi tehtävä, 100 päivää – Tilanne haltuun! Hänen toinen kirjansa Innosta onnistumaan – yhdessä! käsittelee puolestaan sitä, miten johtaja luo tilaa innostua ja saa siten joukot mukaansa. Lisätietoja www.maarittiilila.fi

Valokuva: Anna Dammert


Mandare-Editor-In-Chief

Comments are closed.