Vieraskynä: Mitä tarkoittaa olla armollinen itselleen?

Vieraskynä: Mitä tarkoittaa olla armollinen itselleen?

Armollisuutta on lupa olla keskeneräinen ja epätäydellinen.

Yhtä lailla sitä on oman rajallisuutensa ymmärtäminen, hyväksyminen ja itsensä kuuntelu. Tiedän omakohtaisesti miten vaikeaa se voi olla. Tiedän myös miten viisas keho on. Jos ihminen ei kuuntele hyvällä, keho löytää keinot tulla kuulluksi pahalla. Armoa on nähdä itsensä huolenpidon arvoisena, joskus se tarkoittaa avun pyytämistä ja vastaanottamista. Avun puoleen kääntyminen ei ole välttämättä helppoa. Se vaatii rohkeutta, nöyryyttä ja kykyä olla avun arvoinen.

Haastattelin 31 eri ammattialojen ja elämänvaiheiden läpi kulkenutta ihmistä ja kysyin mitä heille merkitsee armo ja armollisuus. Olipa kyseessä yksinyrittäjä, kansainvälisen yrityksen toimitusjohtaja tai valtion työntekijä, kaikki olivat samaa mieltä, että kova kiire vie ihmisen pois armollisesta asenteesta itseään ja toisia kohtaan.

Armollisuus elää asenteessa, joka vaikuttaa mielentilaan ja välittyy teoissa.

Kiireessä ihminen sivuuttaa itsensä ja helposti myös muut. Elämä on paahtamista vailla läsnäoloa. Kohtaamiset muiden kanssa luiskahtavat herkästi armollisuudesta armottomuuden puolelle; kireiksi äänensävyiksi, tuskastumiseksi ja turhautuneisuudeksi. Ihmisten väliset hyvät kohtaamiset ja toimiva vuorovaikutus nousivat haastatteluissa vahvasti esille armollisuuden välittäjinä.

Toisaalta kun ihminen on omalla polullaan, kuuntelee itseään ja sitä minkä puolesta on valmis ponnistelemaan ja laittamaan itseään likoon, ihmisestä vapautuu energiaa, jonka voimalla voi tehdä ihmeitä.

Ne jotka tekee, ne saa enemmän täällä maailmassa. Niillä toteutuu henki, joka on tänne syntynyt. Tekeminen synnyttää uomia, jota pitkin voimme kulkea.
– Nainen, 64 v, entinen esimies

Itsemyötätunto kannattaa

Armoa on kokea olevansa tärkeä ja arvokas sellaisena kuin on, mikä ei tarkoita, etteikö ihmisellä olisi vastuu omasta kasvustaan. Itsemyötätunto on opeteltavissa oleva taito, jolla kuvataan lempeää ja välittävää suhtautumista itseen. Moni osaa olla armollinen toisia kohtaan, mutta piiskaa armottomasti itseään huomioimatta lieventäviä asiainhaaroja.

Itsemyötätunto kannattaa, sillä itseään kohtaan armollisemmat omaavat paitsi paremman mielenrauhan, myös vahvemman luottamuksen kohdata tulevaisuuden vastoinkäymisiä lannistumatta niiden edessä. Itseensä armollisemmin suhtautuvat ottavat enemmän vastuuta omista virheistään ja ovat luovempia kuin itsekriittiset kanssakulkijansa. Myötätuntoisen psykologian asiantuntija Chris Germer onkin todennut:

Yksi myötätuntoinen hetki voi muuttaa päiväsi kulun. Monta itsemyötätuntoista hetkeä voivat muuttaa elämäsi.

Taru Hallikainen

Taru on FM, tietokirjailija ja pedagogisesti pätevä vuorovaikutustaitojen valmentaja, joka opiskelee kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi ja etsii uusia työelämän haasteita. Häneltä ilmestyy kirja Armon kintereillä tammikuussa 2017. Kirja on ennakkomyynnissä kustantajan Arktinen Banaani verkkokaupassa

Valokuva: Tiina Honka

Heräsikö mielenkiintosi? Tarulta ilmestyy Mandaren blogissa myös toinen kirjoitus joulukuun alussa, jolloin aiheena on armon ja armollisuuden välittyminen vuorovaikutuksessa. Kannattaa seurata ja pysyä kanavalla!


Mandare-Editor-In-Chief

Comments are closed.